U bent hier:

home - tsunami

Tsunami

 

Tsunami eerste 300 minuten
Korte passage uit dagboek Robert over verwoesting

Op 26 december 2004, Tweede Kerstdag, is de regio Zuidoost Azië getroffen door een ongekende natuurramp. Een zeer zware aardbeving bij Sumatra is de oorzaak hiervan. Over een lengte van duizend kilometer veroorzaakte deze aardbeving in de Indische Oceaan enorme vloedgolven. De tsunami bereikte daar een snelheid van meer dan 800 kilometer per uur.
De vloedgolven hebben aan bijna 300.000 mensen in deze regio het leven gekost. In Sri Lanka zijn bijna 40.000 doden te betreuren. Wij zijn direct na deze enorme ramp het vliegtuig ingestapt om samen met onze Srilankaanse vriend Ruzain mensen te helpen bij het overleven in die eerste weken. Nu, drie jaar later, komen wij nog steeds jaarlijks in Sri Lanka en hebben we al velen projecten gerealiseerd.

Toen wij kort na de ramp in Sri Lanka aankwamen was de hele regio Galle bezaaid met dit soort opvangkampen. De hulp kwam langzaam op gang ondanks dat er een enorme behoefte was aan voedsel en oliekookstelletjes.Samen met Ruzain maakten we een selectie van de kampen die we als eerste zouden voorzien van deze benodigdheden.                                                          

De stad Galle

Galle is een havenstad en telt ongeveer 80.000 inwoners. Hoewel de belangrijkste haven van het land die van Colombo is, wordt Galle nog steeds door handelsschepen uit de hele wereld bezocht. Vooral de handel in thee is heel belangrijk. Hier ligt bovendien ook het centrum van de tonijnvisserij in Sri Lanka. In de tijd van de VOC was Galle Nederlands VOC gebied.

De  Nederlandse VOC-vesting Galle is 36 hectare groot en een enorm openluchtmuseum. Galle staat op de World Heritage List en is de meest Hollandse stad in Sri Lanka. Er zijn nog altijd straten met namen als de 'Leynbaan street' en het 'Utrecht Bastion'. De Verenigde Oostindische Compagnie bouwde het fort van Galle in 1663. Galle was de belangrijkste haven van het eiland totdat Colombo zijn kunstmatige haven kreeg.

De Tsunami in Galle

Toen op Tweede kerstdag 2004 na de Tsunami het water langzaam wegtrok waren de verwoestingen en verliezen in Galle enorm.Meer dan 5000 mensen waren direct verdronken en om en nabij de 11000 huizen waren volledig van de aardbodem verdwenen.24 scholen waren totaal verwoest waardoor meer dan 15000 leerlingen niet meer naar school konden. Stel je eens voor: een stad als Delft die een gelijk aantal inwoners heeft is gisteren getroffen door een ramp waarbij 5 procent van de totale bevolking direct overlijdt, alle scholen volledig of ten dele verwoest zijn en 489 kinderen wees zijn geworden of een van hun ouders hebben verloren.

Foto-Album van het zuiden kort na de Tsunami (klik op de foto om ze te openen)

Vervangende woonruimte dankzij nederland Galle een maand na de Tsunami Overal puinhopen..... De spookstad Habantota Radeloos......... Habantota....compleet van de kaart geveegd Niemand meer te bekennen Behoeft geen uitleg Meer dan duizend treinreizigers werden dodelijk verrast door het water Opvangkampen op de meest bizarre plaatsen