Olie kookstellen

Ook oliestelletjes waren enorm gewild tijdens deze dagen. Zodra de mensen voedsel gekregen hadden werd er op cantrale punten een enorm ongeorganisserd vuur gestookt en jan-en-alleman zette hier zijn pannen op. Verschillende keren hebben we tenten in vlammen zien opgaan door deze gevaarlijke manier van koken. Hieronder een citaat uit mijn dagboek over een project met betrekking tot oliestelletjes:

Nadat we het zoveelste tentenkamp voorbij rijden vragen we Ruzain om er bij eentje te stoppen en te kijken waar er nu precies behoefte aan is. Ruzain vertelt ons dat hij eerst de leiding wil vinden want zomaar het kamp inlopen in deze situatie is niet verantwoord i.v.m bedelen en het verwachtingspatroon van de mensen. Velen zullen om voedsel vragen terwijl er misschien voldoende aanwezig is. We vinden de verantwoordelijke en inderdaad meldt hij ons dat er geen behoefte is aan voedsel omdat er voldoende is, dat wil zeggen voor de eerst komende drie weken maar de mensen leven hier nu eenmaal door deze ellende van dag tot dag en daarbij komt dat meer  voedsel alleen maar zou resulteren in bederf. Waar wel behoefte aan is is aan oliestelletjes. (een soort primusstelletje van vroeger). Doordat er zoveel mensen op elkaar zitten is het onverantwoord om de mensen houtvuurtjes te laten maken omdat het risico dat er dan brand ontstaat te hoog is. Ze hebben er al verschillende kunnen kopen van donaties van de locale bevolking maar op het moment zijn er nog 200 tenten die er geen hebben. Ze hebben dat hard nodig om het voedsel wat ze hebben te kunnen koken. Daar had het Rode Kruis niet aan gedacht.

 We krijgen de gegevens van hem mee en bezoeken kort het kamp.
 Iedereen zwaait naar ons en al snel komen er mensen naar ons om geld te vragen. Gelukkig hebben we Ruzain en Chootan bij ons die de horde mensen vertellen waar we voor komen.
 Iedereen zit buiten omdat het met 35°C niet echt lekker is in een tent. We komen ouders tegen die kinderen hebben verloren of vrouwen die man en kinderen zijn verloren. Ook kinderen die opgevangen worden door anderen omdat ze iedereen hebben verloren. Mensen wassen zich allemaal buiten bij een waterput of bij iets dat op een kraan lijkt. Velen vertellen hun verhaal en al snel blijkt dat zo goed als iedereen ook zijn baan kwijt is omdat alle winkels, bedrijven en materialen zijn weggespoeld. Erg triest allemaal.
 
 We besluiten richting huis te gaan om te kijken wat we voor dit kamp kunnen doen. Thuis aangekomen besluiten we dat de oliestelletjes inderdaad hard nodig zijn .

 Ruzain begint gelijk te informeren naar de prijs. Zodra we die horen besluiten we het te doen en gaan op zoek naar een leverancier die er daadwerkelijk 200 kan leveren en ook voor de prijs die wij willen betalen. Niet makkelijk aan te komen, blijkt al snel, in een land dat in nood is. Door het hele land is behoefte aan deze stelletjes en handelaren kopen er zoveel mogelijk op omdat ze handel ruiken. Uiteindelijk hebben we een groothandel in Colombo aan de telefoon en hij vertelt ons dat hij via de zwarte handel maandag een container met deze oliestelletjes binnen krijgt. Tsja, zwarte markt, dat betekent iets duurder, maar we besluiten het toch te doen nadat we de beelden van het kamp in ons hoofd nog eens de revue laten passeren.. Maandag worden ze per vrachtwagen bij Ruzain thuis bezorgd.

AFBEELDINGEN M.B.T. UITDELEN VAN OLIE KOOKTOESTELLEN ( AFBEELDING DUBBEL KLIKKEN)

 

Uiterst links noteert de verantwoordelijke wie er een kookstlletje krijgt. De vrouw moet ook tekenen voor ontvangst. Eerlijkheid gegarandeerd Inhoud van weer een ander noodpakket: rijst, lucifers, bestek, borden, anti bacteriele zeep etc etc In dit soort tentjes werd er gewoon een vuurtje met hout gemaakt om te kunnen koken . Vragen om problemen