Inkomen genereren

Door de tsunami zijn vele mensen hun baan kwijt eraakt . Bedrijfjes zijn compleet verwoest en financieel niet meer in staat er boven op te komen. Ook zijn veel mensen spullen kwijtgeraakt waardoor ze hun werk niet meer kunnen uitvoeren: vissersbootjes, fiets, gereedschap, machines etc etc. De werkloosheid is daardoor enorm metals gevolg veel armoede. Voor de tsunami hadden dit soort pechvogels al bijna niets en nu zijn ze echt totaal alles kwijt. Dit soort mensen willekeurig geld geven heeft geen zin. We selecteerden enkele mensen en gaven hun materieel om wederom een inkomen te kunnen verdienen.  Hier onder een citaat uit mijn dagboek dat duidelijk een beeld geeft van zo’n geval:

 
PA wordt na drie uur slapen wakker en we gaan dan weer naar het volgende project. We gaan naar Raseek’s kamp: dit kamp hebben we vorig jaar op het nippertje bezocht en ondanks dat ons budget toen al aardig op was hebben we hier  toch nog hulp kunnen bieden. Het oorspronkelijke kamp is grotendeels weg omdat de meeste mensen voorzien zijn van huizen, gebouwd en geschonken door de Amerikaanse, Israëlische en Italiaanse regering. We rijden weg van de oorspronkelijke locatie om de nieuwe leefomstandigheid van deze mensen te gaan bekijken. Na een kwartiertje rijden komen we hier aan……….Een schitterend valleitje met werkelijk waanzinnige
center-parcs woningen. Super, wat zijn deze mensen goed terecht gekomen. Ik stap uit de auto en loop rond. Best emotioneel omdat ik terug denk aan de schrijnende toestand van 1 jaar geleden. Er kwamen heel veel mensen op ons af die ons vertelden dat wij vorig jaar de eersten waren die hun aandacht en hulp gaven na die verschrikkelijk golf. Ik ben super trots dat we met hulp van al onze sponsors uit Holland en hulp van onze vrienden uit Sri Lanka dit voor elkaar hebben gekregen. Uiteraard zijn die huizen niet onze verdiensten maar we hebben wel de aandacht op dit kamp gevestigd en er gedeeltelijk voor gezorgd dat het daadwerkelijk nodig was om voor deze mensen een huis te bouwen. Zonder de hulp van ons allemaal hadden zij niet op deze manier kunnen overleven. Zij werden zo voorzien in hun eerste levensbehoeften...voedsel en water. Bewoners komen op ons afgestormd en zeggen tegen Ruzain dat hij moet vertalen wat zij zeggen. Nou mensen, maak je maar niet druk, want volgens deze mensen ontvangen wij door onze hulp: de hemel, gezondheid, heel veel kinderen, geluk enz. enz. enz. enz, dit alles in de naam van Allah, Boeddah of weet ik veel wat voor een profeet of god van hier.
 
 Tussen deze schitterende woningen staan nog wat houten barakken. Hier treffen we een gezin aan bestaande uit vier volwassen (waarvan één zwanger) en twee kleine kinderen. Verwonderd vraag ik Ruzain waarom ze hier zitten en niet in een houten woning. Na wat navraag komt Ruzain met een mensonterend verhaal. Deze mensen hadden tijdens de Tsunami een huurwoning. Iedereen die een eigen huis had dat verwoest is door de tsunami is krijgt een nieuwe woning in dit gebied. Omdat zij dus huurden vallen ze naast de boot. Doordat er één zwanger is mogen ze nog een maand in een houten barak wonen met z'n zessen: ik ben in Auschwitz geweest en die barakken waren vreselijk maar dit was ook wat. De mannelijke leden uit dit gezin komen moeilijk aan werk doordat ze niet kunnen investeren in spullen om een toekomst te creëren. Ik vraag hen wat voor spullen hij bedoelt en via Ruzain hoor ik dat hij een mand wil voorop een fiets zodat hij elke dag naar de visveiling kan fietsen om vis in te kopen. Verder heeft hij een speciaal fileermes nodig en een weegschaal zodat hij op z'n fiets de wijken kan afstropen om vis te verkopen.
 Dit is wat we zoeken……spullen aanschaffen zodat ze zelf een inkomen kunnen genereren. Zonder navraag te doen naar de kosten besluiten we de hele boel aan te schaffen. Zaterdag gaan we alles bestellen, beloven we deze mensen, waarna we een huilend gezin ( van vreugde) achterlaten. We beloven ze om ook morgen bij de lokale regering navraag te doen en te kijken hoe we kunnen voorkomen dat ze volgende maand op straat gezet worden ( alle houten barakken worden nadat de mensen zijn voorzien van een stenen woning afgebroken om plaats te maken voor nieuwe projecten).
 
 De spullen voor de ” visboer”  -het gezin dat we eergisteren in het kamp ontmoet hebben-moeten gekocht worden, het gezin dat we eergisteren in het kamp ontmoet hebben. De visbox en de fiets hebben we al dus nu moeten we alleen nog een bagagedrager voor z’n fiets kopen, een fileermes en een weegschaal. Na dit allemaal aangeschaft te hebben kopen we bij een groothandel nog allerlei etenswaren waarmee de vrouwen uit dit gezin eten kunnen maken om op de markt te verkopen. Daarna rijden we naar het kamp. Terwijl we aan komen rijden stormt het hele gezin naar buiten om ons te verwelkomen. Nadat we alle spullen overhandigen krijgen we uiteraard 1000 maal dank en weer voorspoed, gezondheid en weet ik veel wat allemaal nog meer toegewenst in ons leven. Helaas is de vismarkt nog dicht vandaag zodat we niet de eerste voorraad vis van de man vis kunnen financieren. We besluiten 20 euro contant achter te laten omdat de markt maandagochtend  om 04:30 uur open gaat en we hebben geen zin om dan al op zo’n stinkende markt te staan 15 kilometer verderop. We zeggen hem dat we wel komen controleren of hij de vis gekocht heeft. De hele buurt ( ongeveer 800 mensen) is al op de hoogte dat hij de plaatselijke visboer gaat worden van deze wijk. Voldaan kijk ik toe en denk bij mezelf dat we voor 50 euro weer een inkomen hebben weten te generen voor dit gezin. Een gezin dat waarschijnlijk volgende maand op straat staat, maar nu wel de mogelijkheid heeft om geld te verdienen en zodoende weer een huisje tkan huren.
 
 
AFBEELDINGEN PROJECTEN M.B.T. INKOMEN GENEREREN (AFBEELDING DUBBEL KLIKKEN) 
De visserman met vrouw en dochter op de achtergrond De keuken Buiten het materiaal wat nodig was om vis te kunnen verkopen kochten we ook een giga hoeveelheid voedsel. Dit eten werd sochtends vroeg klaar gemaakt De blijde familie compleet Extaatje van Pa: een weegschaal om de vis te kunnen wegen Deze foto is een jaar later genomen. Door de goede verkoop van vis konden ze een echt stenen huis huren. Geweldig om een jaar later dit resultaat te z Voor de dochter had ik dat jaar nog een verrasing gekocht. Een fiets. Ze moest elk ochtend om 5 uur op om 3 uur naar school te lopen had Ruzain me ver Een en al blijdschap