Kindertehuizen

Kindertehuizen krijgen in Sri Lanka nauwelijkst tot geen ondersteuning vanuit de overheid. Het aantal wezen is enorm zeker na de Tsunami maar ook vanwege de oorlog in het noorden. Verschillende kindertehuizen hebben we ondersteund met noodzakelijke hulp maar ook gewoon leuke en lekkere extraatjes voor de kinderen zoals snoep, ijsjes en speelgoed. Hieronder een citaat uit mijn dagboek:

15 April

Via internet ben ik in contact gekomen met de stichting Help Sri Lanka Nu. Ik las op hun site dat ze zich o.a. bezig hielden met het ondersteunen van een kindertehuis in Magguna ongeveer twee uur rijden vanaf Galle, richting Colombo. Via Hans en Rianne (contactpersonen van deze stichting) had ik een telefoonnummer gekregen van het tehuis en heb ik voor vandaag een afspraak gemaakt met Father Arul; de geestelijke vader van dit tehuis. Veel weeshuizen zitten na de Tsunami vol. Vanuit de overheid is er helaas weinig steun om wat voor reden dan ook.
 Na een lange rit in de bloedhitte hadden we het tehuis eindelijk gevonden en krijgen we een rondleiding. Dit tehuis kan zichzelf al jaren voorzien van water en voedsel doordat ze een eigen boerderij hebben waarop ze zowel dieren als groenten verbouwen, voor de verkoop en voor zichzelf.  De huisvesting was hier voor de honderdtien kinderen slecht totdat Portugezen en Hollanders dit tehuis zijn gaan helpen. Zij hebben hier geweldig werk verricht door een nieuw slaapcomplex te bouwen waardoor elk kind een eigen bed heeft met kledingkast. Ook de keukenfaciliteiten zijn volledig vernieuwd en men heeft een mooie ruime eetzaal waar je nu gewoon op een fatsoenlijke manier met 1honderdtien kinderen kan eten. Momenteel is men druk bezig met het bouwen van een ziekenzaal. Hard nodig want als één van de kinderen ziek is moet hij zo snel mogelijk apart verzorgd worden zodat hij niet de andere honderdtien kinderen aansteekt. Stichting Help Sri Lanka Nu is hard bezig fondsen te werven voor dit belangrijke gebouw. Verder laat hij ons een lokaal zien waar de kinderen een timmermansopleiding kunnen krijgen en een gebouw waar men computerles kan volgen ( gesponsord door Italianen) zodat de kinderen als ze eenmaal het huis verlaten een goede toekomst op kunnen bouwen.
Op het moment wordt er voor de kinderen gekookt op houtvuur, omdat er door de droogte geen biogas gewonnen kan worden, dat valt niet mee voor honderdtien kinderen. Er is momenteel is er geen geld om het gasfornuis te voorzien van gasflessen. We besluiten om te gaan informeren wat dat kost en als dat haalbaar is om dit tehuis van 2 grote gasflessen te voorzien.  Het mooie van deze leiding is dat ze samen met de kinderen van alles doen om zichzelf te onderhouden en niet hulpeloos af te wachten.
Na beloofd te hebben dat we nog iets van ons zullen laten horen vertrekken we weer richting Galle.
 
18 April
Heerlijk wakker geworden. Suus en PA zijn allebei weer een jaartje gezond ouder geworden  (wel vreemd, zover van huis terwijl zij jarig zijn) en de Zinkweg is gepromoveerd naar de derde klasse, helaas op SHO -terrein maar goed dat is nu eenmaal het huidige beleid.'k Heb goed geslapen dus uitgerust en met veel zin sta ik rond 06:00 uur op. Op m’n gemak wat laatste puntjes op de i gezet in het verslag en ‘weer doorgemaild naar ma, voor de rest alles financieel weer geupdated zodat ik weet wat ik nu nog kan uitgeven. Na het ontbijt verschijnt Raseek. Op mijn verzoek in m’n lievelingsauto, een Jeep Wrangler en dan wel zo oud mogelijk. Firnas, de zwager van Ruzain heeft zo’n auto en die mochten we lenen. Heerlijk vrij gevoel in deze jeep cabrio. We vertrekken vandaag naar Maggonna, het Don Bosco Boys Home. Met twee gasflessen in ons bezit en contant geld om voor een jaar lang de flessen te kunnen vullen rijden we richting Maggona wat ongeveer twee uur rijden is. Ik geniet echt van de rit. Heerlijk open rondrijden in de zinderende hitte en alle bedrijvigheid rondom me heen aanschouwen. Onderweg heb ik ongeveer zeven bijna dood-ervaringen want ze rijden echt als dwazen hier en een snelweg is er niet in Sri Lanka. We komen eindelijk bij het tehuis aan en veel kinderen staan ons al op te wachten. Ook Brother Arul staat al op de uitkijk. We gaan meteen richting keuken met de twee gasflessen. De man is enorm blij en blijft ons bedanken. Ook het keukenpersoneel staat met een glimlach de gasflessen aan te sluiten. Het krakkemikkige hokje waar men al weken lang een houtskooluurtje brandend hield wordt gelijk aan z’n lot overgelaten en de eerste lunch wordt op het gas bereid. Ik vraag Arul wat ik het best voor de kinderen als extraatje kan kopen om ze even lekker te verwennen. Arul vertelt dat ze gek zijn op ijs, iets wat hier een behoorlijke luxe is. In de jeep scheuren we naar een winkeltje om zestig ijsjes aan te schaffen. Terug gekomen worden de kinderen strak in het gelid naar voren geroepen om het ijsje in ontvangst te nemen. Ze glunderen en bedanken allemaal in het Engels. Ik ben superblij dat ik ook nog een enveloppe bij me heb met aardig wat contanten want dit weeshuis heeft echt wat middelen nodig. Na een uitvoerig gesprek met Arul over het wel en wee in Sri Lanka ( grootste probleem is het geweld in het noorden waardoor  er per dag veel wezen extra bijkomen) neem ik afscheid en ik beloof in de toekomst hem zeker niet te vergeten. Per kind heeft hij ongeveer drieduizend rupees nodig om hen maandelijks  goed te verzorgen  en in alle levensbehoeften te voorzien. Van de regering krijgt hij er driehonderd dus…………steun van buitenaf is meer dan welkom.
 
 

AFBEELDINGEN M.B.T. ONDERSTEUNING KINDERTEHUIZEN( AFBEELDING DUBBEL KLIKKEN)

 

 

Aankomst bij het weeshuis Pater Arul. Deze man regelt de dagelijkse gang van zaken in het tehuis. De dieren verblijven. Grote bron van inkomsten Keuken/Eetzaal. Gebouwd door stichting help Sri Lanka nu Fornuis.Helaas geen geld voor gas I.V.M. geldgebrek voor gas kookt men voor ruim 100 kinderen op n vuurtje Zo probleem opgelost. Gasflessen inclusief gas Ook de pater kan weer lachen Ander kinder tehuis wat we ondersteund hebben Echt vrolijk werden we hier niet Voor iedereen een kadootje Gelijk even uittesten De leiding noteertonze schenking: melkpoeder en medicijnen